marți, 19 aprilie 2011

Merita vazut in... TIMISOARA- Institutii

    Teatrul National  „Mihai Eminescu” din Timisoara a fost creat in 1947, prin repertoriul bogat si prin numele sonore care au activat pe scena sa, a devenit un punct de reper in viata culturala locala prin repertoriul bogat şi prin numele sonore care au activat pe scena sa. Aceasta institutie se bucura de o rata ridicata a participarii locuitorilor la oferta culturala pusa la dispozitie prin Festivalul Dramaturgiei Romanesti, Teatrul National din Timisoara creaza un spatiu de afirmare a valorilor dramaturgiei romanesti.
    Teatrul German de Stat are misiune de a realiza conexiuni între culturi teatrale diferite. Regizori din România şi Germania, din Austria şi Canada au aflat aici în anii din urmă un mediu multicultural propice, marcat şi de interferenţele fireşti cu cultura teatrală de expresie română ori maghiară. Creatori reputaţi au montat texte dintre cele mai diverse în limba germană – de la Shakespeare la Brecht, de la Ionesco la Marius von Mayenburg.
    Artclub Iulia este un spatiu cultural in Timisoara si are ca scop atragerea si implicarea persoanelor de orice varsta in diverse evenimente culturale.
Aici, cei interesati pot gasi teatru, teatru de papusi, cursuri de limbi straine, canto, pian, chitara, desen, teatru, dans, petreceri pt. copii, pwntru mai multe informatii puteti accesa http://www.artclubiulia.ro/
   Stadionul "Dan Paltinisanu" are o capacitate de  32.000 locuri, parcare, iar dimensiunile terenului sunt de 105/68 metri.Initial, cu ocazia unui turneu international de fotbal, pe 1 mai 1963 a fost inaugurat stadionul "1Mai". Apoi in anul 1990, după revoluţie, numele este schimbat din "Stadionul 1 Mai" în "Stadionul Politehnica".
Anul 1995 aduce o nouă schimbare de nume, după moartea lui Dan Paltinişanu, din "Stadionul Politehnica" în "Stadionul Dan Paltinişanu"dupa numele regretatului fundas din anii 70-80, al echipei Poli Timisoara. Nocturna a fost inaugurată în anul 2003, la meciul de campionat Poli TM - Petrolul Ploieşti. Arena a fost vizitata de nume mari ale fotbalului mondial, in partide oficiale sau amicale, inclusiv de patru detinatoare ale Cupei Campionilor Europeni, printre care: Real Madrid, Juventus Torino, Celtic Glasgow, sau Atletico Madrid.Stadionul "Dan Paltinisanu" este amplasat în partea de sud-est al oraşului, în apropierea Spitalului Judeţean.
    Primaria Veche din Timisoara poate fi considerata, din prisma functiei, amplasarii si arhitecturii, una din cele mai insemnate constructii ale scolului al XVIII - lea timisean. A fost ridicata pe locul unei vechi bai turcesti in anul 1716, fatada a fost refacuta in stil reanascentist, in anul 1782. Pe frontispiciu era amplasata emblema si sigiliul orasului. La renovarea din 1782 emblema este inlocuita, Timisoara devenind oras liber regesc, poarta are dimensiuni monumentale si deasupra ei a fost amplasat un balcon si patru ferestre arcuite ce se desfasoara pe cele doua etaje.A fost declarata monument istoric de interes national iar in  prezent, aici isi desfasoara activitatea directia Agricola Timis si Facultatea de muzica.
    Casa de Cultură a Municipiului Timişoara ocupă un loc aparte în oferta culturală a Timişoarei. Formaţii artistice de amatori precum Ansamblul Timişul au dus faima acestor meleaguri, câştigând un remarcabil prestigiu atât pentru activitatea lor cât şi pentru oraşul Timişoara.  Casa de Cultură a Municipiului Timişoara organizează anual în luna iunie "Festivalul Inimilor", la care participă numeroase formaţii folclorice atât din Europa, cât şi din întreaga lume, oferind astfel publicului spectator posibilitatea cunoaşterii tradiţiilor folclorice ale ţărilor participante.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu