joi, 7 aprilie 2011

Merita vazut in... Cluj-Napoca- MUZEE

Clujul este considerat unul dintre cele mai frumoase orase din Romania. Cu o populatie de aproximativ 309.300 locuitori, se situeaza pe locul 4 in tara, ca marime.
Orasul este incarcat de istorie, fiind unul dintre cele mai vechi ale tarii. Considerat inima Transilvaniei, Cluj-Napoca are numeroase obiective turistice demne de luat in considerare daca planuiesti o vizita in oras.


MUZEE:     
Clujul are cateva dintre cele mai interesante muzee din tara. Printre acestea se numara:

  1. Muzeul Apei:  comuna Floresti; Compania de apa “Somes Cluj-Napoca”,  inaugureaza la 14 octombire 1992 primul si singurul muzeu de apa din Romania, situat in zona Floresti.

  1. Muzeul Farmaciei: Str. Piata Unirii, nr. 28; gazduit de un local construit in secolul al XV-lea. Colectia de istorie a fost realizata de catre profesorul Iuliu Orient si este expusa in patru camere si pivnita. Expozitia cuprinde 3000 de exponate: vase de faianta si sticla, prese, cantare, medicamente, instrumente de laborator, retete etc.

  1. Muzeul de Mineralogie: Str. M. Kogalniceanu, nr. 1; plasat in centrul orasului, a fost construit mai intai ca o colectie didactica, insa din anul 2002, si-a deschis portile publicului larg. Muzeul se poate lauda cu cea mai mare colectie de meteoriti din Romania, una dintre cele mai mari si variate expozitii de pietre pretioase, Cea mai bogata si completa colectie de pietre de podoaba fine romanesti.

  1. Muzeul etnografic al Transilvaniei: Str. Memorandumului, nr 21; primul muzeu etnografic din Romania, infiintat in iunie 1922. Expozitia cuprinde: ocupatii secundare, cresterea animalelor, agricultura, mestesuguri, alimentatie, port popular etc.

  1.  Muzeul Natinoal de istorie a Transilvaniei : Str. C. Daicoviciu, nr 2; ideea ifiintarii unui muzeu de istorie a Transilvaniei apartine contelui Kemény József (1795-1855). Muzeul are sectie de arheologie, de istorie medie si moderna, lapidariu roman si medieval. In prezent patrimoniul muzeului numara peste 400.000 de piese, cuprinzand numeroase unicate, piese rare sau de valoare exceptionala.

  1. Muzeul national de Arta:  Piaţa Unirii nr. 30;  infiintat in anul 1951, este unul dintre cele mai prestigioase institutii muzeale cu profil artistic din Romania. Contine picture, sculptura si arta decorative din secolul al XV-lea pana in secolul XXI.

  1.  Muzeul Zoologic: Str. Clinicilor nr. 5-7; face parte din patrimoniul Universitatii Babes- Bolyai. Este format din mai multe colectii stiintifice de animale si se situeaza pe locul al doilea, dupa muzeul “Gr. Antipa” din Bucuresti.

2 comentarii: