marți, 26 aprilie 2011

Merita vazut in... BRASOV- Muzee


Muzeul de Arta( Bulevardul Eroilor, nr. 21) gazduieste opera apartinand celor mai valorosi artisti romani. Expunerea ilustrează evoluţia artei româneşti de la anonimii transilvăneni din secolele XVII-XVIII până la creaţiile unor artişti contemporani. Remarcabilă prin valoarea sa este colecţia Nicolae Grigorescu, a doua ca mărime din ţară. La subsolul muzeului este amenajată expoziţia de Artă Decorativă Europeană şi Orientală, ce înfăţişează vizitatorilor piese de porţelan şi sticlărie produse în vestitele manufacturi de la: Meissen, Delft, Sevres, Capo di Monte, Murano şi atelierele din ţară.


Muzeul de Istorie(Piata Sfatului): În piaţa centrală a vechii cetăţi se ridică în anul 1420 primăria oraşului, numită odinioară "Rathaus" sau "Casa Sfatului".
Parterul mai păstrează elemente ale stilului gotic, iar etajul şi turnul sunt construite în stilul Renaşterii şi al Barocului. Din 1950 clădirea găzduieşte Muzeul de Istorie a judeţului Braşov.

Expoziţia permanentă a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov: "Braşov - istorie, cultură, civilizaţie" este organizată în 17 săli cu 3334 piese expuse în 123 vitrine şi cu o suprafaţă grafică totală desfăşurată de 210 mp (50 panouri). Expoziţia este structurată pe trei sectoare: arheologie (subsol), istorie medie (parter), istorie modernă (etaj).



Muzeul de Etnografie(Bulevardul Eroilor, nr. 21A): Muzeul de Etnografie din Braşov este consacrat etnologiei regionale din sud-estul Transilvaniei, civilizaţia comunităţilor rurale din zona Bran, zona Rupea, Ţara Oltului şi Ţara Bărsei. Ca structură administrativă, Muzeul de Etnografie funcţionează în trei locaţii: Braşov, Săcele şi Rupea. În pavilionul central Braşov este organizat o amplă expoziţie permanentă care cuprinde, într-o tratare succintă, o îndeletnicire comună tuturor zonelor etnografice: meşteşugul ţesutului şi aplicarea lui funcţionala în organizarea interiorului şi în costumul popular. Prezentarea are un pronunţat caracter pedagogic, cu accent pe reconstituirea autenticităţii contextului rural prin unelte, tehnologii şi produse specifice.

Muzeul “Casa Muresenilor”(Piata Sfatului, nr. 25): "Casa Mureşenilor" s-a înfiinţat în anul 1968, ca urmare a donaţiei făcute de urmaşii familiei Mureşianu. Ei puneau astfel în operă testamentul cultural al lui Iacob Mureşianu, oferind statului român, în vederea organizării unui muzeu, spaţiul necesar, o foarte valoroasă colecţie de mobilier, pictură, sculptură şi mai ales o arhivă de o inestimabilă valoare culturală, numărând peste 25.000 de documente. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite în viaţa culturală şi politică a vremii lor.
Arhiva Mureşenilor este una dintre cele mai bogate şi importante arhive de familie. Conducând timp de mai bine de o jumătate de secol "Gazeta Transilvaniei", Mureşenii au corespondat cu toţi fruntaşii politici ai vremii lor, atât din Ardeal cât şi din celelalte provincii locuite de români. Pe lângă corespondenţa politică, în Arhiva Mureşenilor se găsesc - sporindu-i valoarea culturală - numeroase manuscrise ale Mureşenilor şi ale corespondenţilor ziarelor conduse de ei. Atrage atenţia şi prezenţa documentelor legate de istoria imnului naţional, "Deşteaptă-te, Române", creaţie a nemuritorului Andrei Mureşanu.
Muzeul "Casa Mureşenilor" se îndreaptă spre transformarea într-un complex de case memoriale dedicate amintirii unor mari personalităţi braşovene. În 24 iunie a fost deschisă Casa "Ştefan Baciu".



Muzeul Primei Scoli Romanesti(Piata Unirii, nr. 2-3): Prima Scoală Romanească, construită în 1495 păstrează elementele stilului baroc de la modificările care i-au fost aduse în anii 1760-1761. Între 1557 şi 1583 Diaconul Coresi tipăreşte aici 17 titluri în română şi slavonă, pe hârtie fabricată într-o manufactură braşoveană.
Muzeul Primei Şcoli Româneşti este compus din mai multe camere, şi anume: Sala de clasă "Anton Pann" care aminteşte nu numai de popasurile merelui povestitor Anton Pann dar şi de şcoala veche, în jurul căreia s-a fondat un focar de cultură, aici tipărindu-se cele dintâi cărţi de cultură în limba română,scriindu-se prima cronică cu subiect românesc, prima gramatică românească, primul calendar almanah în literatura română; Sala "Diaconul Coresi" ale cărei exponate sunt: "Cazania a II-a" ("Cartea românească cu învăţătură"), "Psaltirea", "Sbornicul", "Octoihul" ş.a.; Sala "Cartea, factor de unitate naţională", unde, cele peste 80 hrisoave domneşti, înscrise pe pergament şi aurite, confirmă permanentele legături între ţinuturile româneşti şi, unde sunt expuse cele mai valoroase monumente de limbă română medievală printre care se numără: "Biblia de la Bucureşti"(1688), "Cazania lui Varlaam"(1643), "Îndreptarea legii" de la Târgovişte(1652),ş.a. Sala "Cartea şi Cărturarii braşoveni" - copiştii, traducătorii, creatorii de limbă literară, muzică şi artă, toţi aceştia sunt reprezentaţi aici prin câteva dintre valorile adăpostite în arhiva istorică a muzeului printre care sunt: "Omiliarul" din veacurile XI-XII, Molitvelnicul popei Bratu, Parimiarul protopopului Vasile, alături de tablourile în ulei pe pânză ale fondatorului liceului "Andrei Şaguna", precum şi opereta "Crai nou" a lui Ciprian Porumbescu. "Sala cu vatră"- un mic colţ etnografic reprezentat de vatră, icoane pe sticlă şi obiecte casnice amintind de caracterul săsesc al Scheiului în perioada medievală. Alături se află, recent restaurat, Complexul muzeal din incinta bisericii Sf. Nicolae, care expune în cca 30 camere, valori menite să confirme tradiţiile de cultură şi artă pe care le-a înscris Scheii braşovului în patrimoniul naţional. Tematic sunt organizate aici expoziţiile: "Junii braşoveni", "Scheii braşovului în pictura lui Ştefan Mironescu", "Muzeul Tudor Ciortea", "Muzeul Ex libris", "Muzeul Nicolae Titulescu", "Muzeul Ion Colan", urmând a se organiza "Muzeul Patrimoniului naţional şi universal".


Merita vazut in... BRASOV- Institutii

Braşovul, “Oraşul Coroanei” este unul dintre cele mai vechi şi mai importante oraşe din România.Farmecul aparte al cetăţii medievale, aspectul plăcut al străzilor şi al magazinelor, precum şi multitudinea evenimentelor culturale sunt doar cateva dinre puntele de atractie ale orasului. Cu un trecut istoric fascinant, cu multiplele sale valenţe, Braşovul atrage deopotrivă turişti din ţară şi străinătate, artişti, oameni de afaceri, politicieni. Braşovul este cunoscut şi datorită Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur”, ce se ţine aproape în fiecare an în centrul oraşului.

            Teatrul pentru copii Arlechino din Brasov a fost infiintat in 1949, functionand ca sectie de teatru de papusi a Teatrului Dramatic. Incepand cu anul 1991, a devenit institutie profesionista independenta. Datorita nivelului artistic deosebit de ridicat, a dobandit pe parcursul anilor o serie de succese atat pe plan national, cat si international.
Astfel, prin participarea la numeroase festivaluri nationale din Bucuresti, Braila, Bacau, Timisoara, Cluj, Sinaia, Constanta, s-au obtinut numeroase premii de prestigiu.
            Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov a luat fiinţă în anul 1946 sub denumirea "Teatrul Poporului". Din 1949 primeşte denumirea de   "Teatru de Stat", pentru ca din 1967 marele regizor Sică Alexandrescu, pe atunci directorui teatrului, să îi pună numele de "Teatru Dramatic".  Din 1994, pentru a cinsti memoria marelui regizor şi mentor, primeşte denumirea de Teatrul ”Sică Alexandrescu”. Fiind prin excelenţă un teatru de repertoriu, subvenţionat de municipalitate, în prezent îşi desfăşoară activitatea într-un edificiu, impunător, având Ia dispoziţie două săli: sala mare cu 750 de locuri şi sala mică Studio ’82, cu o capacitate variabilă, între 40-60 de locuri. Realizează în jur de 6-8 premiere pe stagiune.
            Stadionul Tineretului sau Stadionul „Silviu Ploeşteanu” este arena oficială a clubului de fotbal FC Braşov. Acesta este amplasat în cartierul Bartolomeu din Braşov, pe strada Stadionului nr.1. Tribunele au o capacitate de 8.500 de locuri, fiind cel mai mare stadion al oraşului Braşov . În anul 2009, a fost inaugurată instalaţia de nocturnă, într-un meci de campionat împotriva celor de la Gaz Metan Mediaş. Pe locul actualului stadion, Municipal se va construi un nou stadion, Braşov Arena de 23.000 de locuri, stadion ce va fi cel mai mare stadion din Braşov. Acesta va avea 3 stele (standardele UEFA), toate locurile sale vor fi acoperite, şi va fi deţinut de către clubul FC Brasov şi primăria oraşului. Lucrările au început şi s-au oprit la dărâmarea arenei vechi.
            Primăria Veche (Casa Sfatului)
Construita in secolul al XIII-lea,casa a servit ca loc de intalnire pentru consilieri locali, cunoscuti sub numele de centurioni. Pe partea de sus a cladirii sta Turnul Trompetistului, utilizat in Evul Mediu ca un turn de veghe pentru avertisment in cazul unui pericol pentru locuitorii cetatii.




marți, 19 aprilie 2011

Merita vazut in... TIMISOARA- Institutii

    Teatrul National  „Mihai Eminescu” din Timisoara a fost creat in 1947, prin repertoriul bogat si prin numele sonore care au activat pe scena sa, a devenit un punct de reper in viata culturala locala prin repertoriul bogat şi prin numele sonore care au activat pe scena sa. Aceasta institutie se bucura de o rata ridicata a participarii locuitorilor la oferta culturala pusa la dispozitie prin Festivalul Dramaturgiei Romanesti, Teatrul National din Timisoara creaza un spatiu de afirmare a valorilor dramaturgiei romanesti.
    Teatrul German de Stat are misiune de a realiza conexiuni între culturi teatrale diferite. Regizori din România şi Germania, din Austria şi Canada au aflat aici în anii din urmă un mediu multicultural propice, marcat şi de interferenţele fireşti cu cultura teatrală de expresie română ori maghiară. Creatori reputaţi au montat texte dintre cele mai diverse în limba germană – de la Shakespeare la Brecht, de la Ionesco la Marius von Mayenburg.
    Artclub Iulia este un spatiu cultural in Timisoara si are ca scop atragerea si implicarea persoanelor de orice varsta in diverse evenimente culturale.
Aici, cei interesati pot gasi teatru, teatru de papusi, cursuri de limbi straine, canto, pian, chitara, desen, teatru, dans, petreceri pt. copii, pwntru mai multe informatii puteti accesa http://www.artclubiulia.ro/
   Stadionul "Dan Paltinisanu" are o capacitate de  32.000 locuri, parcare, iar dimensiunile terenului sunt de 105/68 metri.Initial, cu ocazia unui turneu international de fotbal, pe 1 mai 1963 a fost inaugurat stadionul "1Mai". Apoi in anul 1990, după revoluţie, numele este schimbat din "Stadionul 1 Mai" în "Stadionul Politehnica".
Anul 1995 aduce o nouă schimbare de nume, după moartea lui Dan Paltinişanu, din "Stadionul Politehnica" în "Stadionul Dan Paltinişanu"dupa numele regretatului fundas din anii 70-80, al echipei Poli Timisoara. Nocturna a fost inaugurată în anul 2003, la meciul de campionat Poli TM - Petrolul Ploieşti. Arena a fost vizitata de nume mari ale fotbalului mondial, in partide oficiale sau amicale, inclusiv de patru detinatoare ale Cupei Campionilor Europeni, printre care: Real Madrid, Juventus Torino, Celtic Glasgow, sau Atletico Madrid.Stadionul "Dan Paltinisanu" este amplasat în partea de sud-est al oraşului, în apropierea Spitalului Judeţean.
    Primaria Veche din Timisoara poate fi considerata, din prisma functiei, amplasarii si arhitecturii, una din cele mai insemnate constructii ale scolului al XVIII - lea timisean. A fost ridicata pe locul unei vechi bai turcesti in anul 1716, fatada a fost refacuta in stil reanascentist, in anul 1782. Pe frontispiciu era amplasata emblema si sigiliul orasului. La renovarea din 1782 emblema este inlocuita, Timisoara devenind oras liber regesc, poarta are dimensiuni monumentale si deasupra ei a fost amplasat un balcon si patru ferestre arcuite ce se desfasoara pe cele doua etaje.A fost declarata monument istoric de interes national iar in  prezent, aici isi desfasoara activitatea directia Agricola Timis si Facultatea de muzica.
    Casa de Cultură a Municipiului Timişoara ocupă un loc aparte în oferta culturală a Timişoarei. Formaţii artistice de amatori precum Ansamblul Timişul au dus faima acestor meleaguri, câştigând un remarcabil prestigiu atât pentru activitatea lor cât şi pentru oraşul Timişoara.  Casa de Cultură a Municipiului Timişoara organizează anual în luna iunie "Festivalul Inimilor", la care participă numeroase formaţii folclorice atât din Europa, cât şi din întreaga lume, oferind astfel publicului spectator posibilitatea cunoaşterii tradiţiilor folclorice ale ţărilor participante.


sâmbătă, 16 aprilie 2011

Merita vazut in... TIMISOARA- Distractie de noapte!


Timisoara este unul dintre orasele cu care Romania se mandreste. Datorita multitudinii de parcuri,  spatii verzi si gradini publice, Timisoara a capatat numele de oras gradina .Unele cladiri din actualul centru istoric al Timisoarei au fost construite la inceputul secolului al XVIII-lea, motiv pentru care orasul este cunoscut ca fiind unul baroc.
La capitolul cluburi, Timisoara are cateva locatii  unde va puteti petrece noptile intr-un mod cat se poate de placut. Iata cateva dintre acestea:

Club Le Dome(str.Daliei, nr.13A) Clubul se intinde pe doua nivele si are o capacitate de 800 de persoane. Cu un personal bine pregatit si muzica buna oferita de dj profesionisti, locatia merita luata in cosnsiderare atunci cand iti propui sa iesi noaptea in oras.

Heaven Studio(str.Cerna, fara nr.) Petreceri de toate felurile, muzica buna,bauturi preparate de barmani profesionisti si, nu in ultimul rand, o ambianta deosebita. Heaven Studio este unul dintre cluburile care impresioneaza, atat la nivel estetic, cat si calitativ.

Vanilla Club(Piata Operei,Cladirea Modex): Clubul dispune de 3 sali definite fiecare de un alt stil muzical .Sala principala este destinata iubitorilor de muzica house-dance, a doua, celor ai muzicii retro, iar a treia iubitorilor de hip-hop, raggaeton si RnB.Clubul este capabil sa satisfaca gusturile mai multor tipuri de clienti datorita diferitelor genuri de muzica, dar si ambiantei deosebite a locatiei.

Acestea sunt trei dintre cluburile de noapte cu care Timisoara se mandreste, locatii care va asteapta cu bratele deschise daca sunteti in vizita in oras si doriti sa va petreceti noptile distrandu-va si petrecand pana dimineata.

Merită văzut în… TIMIŞOARA - PARCURI

Odată ajuns în Timişoara nu o poţi părăsi înainte de a-i vizita parcurile şi spaţiile amenajate în aer liber, dat fiind faptul că este supranumită „mica Viena”, „oraşul parcurilor şi al florilor”. Şi aici chiar ai de unde alege. Foarte numeroase şi extrem de variate, parcurile timişorene îşi au specificul lor şi un farmec pur bănăţean.     


1. Scuarul Bihor - reprezintă un superb parc destinat în primul rând picnic-ului; alcătuit din bucăţi de gazon şi marmură, dispuse sub forma unei table de  şah, acest spaţiu este propice atât adulţilor, pentru o relaxare de weekend, cât şi copiilor, având spaţii de joacă special amenajate pentru aceştia.
 2. Parcul Central - loc de promenadă aproape de cetatea Timişoarei, parcul adăposteşte fântâni arteziene, statui, băncuţe şi inclusiv un skate-park special amenajat pentru pasionaţii acestui sport extrem.
 3. Parcul Rozelor - a fost realizat în cinstea împăratului Franz Jozef sub forma unei grădini cu flori; la momentul de faţă există 600 de varietăţi de trandafiri, aproximativ 10.000 de fire dispuse în opt grupe, ce ocupă peste un hectar.
 4. Parcul Justiţiei - este unul dintre cele mai îndrăgite parcuri timişorene pe timpul anotimpurilor caniculare deoarece, având foarte mulţi arbori şi arbuşti, este răcoros.
 5. Parcul Copiilor - cu o suprafaţă de peste 66 de hectare, parcul copiilor este practic un întreg loc de joacă special amenjat pentru aceştia. 
 6. Parcul Catedralei - situat, după cum sugerează şi numele, în apropierea Catedralei Ortodoxe din Timişoara.
 7. Parcul Botanic - cu  o suprafaţă de 9 ha, acest parc conţine specii arboricole din cele mai variate, fiind unul din cele mai frumoase parcuri dendrologice din ţară.
 8. Parcul „Regina Maria” - parc cu o deosebită încărcătură emoţională şi istorică, este, alături de Parcul Rozelor, unul dintre cele mai importante parcuri din ţară şi una din cele mai mari mândrii timişorene.   








 
















 

joi, 14 aprilie 2011

Merita vazut in… TIMISOARA- Muzee

Muzeul Banatului Timisoara(str. Iancu Huniade, nr. 1) a fost infiintat in 1872, reprezentand un reper bine definit in viata culturala a Timisoarei, dar si o institutie culturala de traditie. Muzeul este impartit in mai multe sectii, printe care cea de Arta, Stiintele Naturii, Etnografie, Istorie si Muzeul Satului Banatean. Muzeul este foarte important prin rolul pe care il joaca in restaurarea si conservarea patrimoniului cultural national. Pentru amatorii de curiozitati, trebuie precizat faptul ca muzeul dispune de cea mai bogata colectie de pasari si de fluturi din aceasta parte a Europei.

Muzeul de Arta- Palatul Baroc (Piata Unirii, nr.1)
Palatul Vechii Prefecturi, denumit si Palatul Baroc, reprezinta unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale Timisoarei. Muzeul dispune de o colectie impresionanta, demna de vizitat daca ai drum in acest oras: arta banateana veche, grafica europeana, picture banateana sec. XIX, arta interbelica banateana, arta decorativa si arta contemporana sunt doar cateva din colectiile pe care Muzeul de Arta vi le pune la dispozitie! Pentru mai multe informatii, intrati pe site-ul oficial al muzeului: www.muzeuldeartatm.ro

Muzeul Satului Banatean ( Aleea CFR, nr. 1) este considerat a fi o pagina deschisa a istoriei Banatului, o marturie a civilizatiei populare traditionale a romanilor si a minoritatilor nationale din aceasta provincie. Cu un patrimoniu cultural constand din 52 de monumente si peste 2300 de piese etnografice, muzeul se numara printre cele mai de seama  muzee ale Timisoarei.

Muzeul Banatului, Timisoara

Azi e Timisoara, maine-i toata tara!

Dupa cum v-am obisnuit deja, blog-ul nostru va povesteste cate putin despre frumusetea oraselor romanesti, in speranta ca astfel vom mai putea uita de situatia critica in care ne aflam ca natie, din punct de vedere economic, al sanatatii etc etc etc. Astazi a venit vremea Timisoarei. Maine nu va fi chiar toata tara, dar va fi cu siguranta un alt oras despre care trebuie sa aflati lucruri noi.
 Cititi randurile urmatoare pentru a afla mai multe despre unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei.


Merita vazut in… TIMISOARA- Informatii generale
Stema orasului Timisoara

Timisoara este resedinta si, totodata cel mai mare oras al judetului Timis. Este situate in partea de Vest a Romaniei, in regiunea Banat. Avand o populatie de 312.113 de locuitori, Timisoara ocupa locul al treilea ca populatie in tara.
Premierele Timisoarei
Pe langa frumusetea in sine a acestui oras, sunt foarte important de mentionat cateva dintre recordurile stabilite de-a lungul istoriei de resedinta judetului Timis: in anul 1718 a fost atestata prima fabrica de bere de pe teritoriul Romaniei; in 1881, prima retea de telefonie de pe teritoriul Romaniei; in 1884, Timisoara era primul oras din Europa Continentala cu strazile illuminate electric, prin prezenta a 731 de lampi; in 1889, a avut loc primul meci de fotbal european din Romania; in 1895, prima strada asfaltata de pe teritoriul de azi al Romaniei; in 1897 au avut loc primele proiectii cinematografice de pe teritoriul tarii noastre; in 1899, circula primul tramvai electric din tara; in 1953, era singurul oras European cu trei teatre de stat: roman, german si maghiar. Socant, nu? Ca si cum toate astea n-ar fi de ajuns pentru a demonstra importanta orasului, ar fi imposibil de omis faptul ca Timisoara, in 1989, a “gazduit” debutul revolutiei romane impotriva regimului communist.

marți, 12 aprilie 2011

Merită văzut în... SIBIU – Aer liber!

            Şi pentru că nu întotdeauna avem bani de diverse intrări la muzee, teatre sau pur şi simplu de o cafea, bere în oraş, Sibiul vine cu zone atractive şi pline de farmec în natură. Relaxante, fermecătoare şi în acelaşi timp lipsite de necesitatea unui suport financiar, parcurile au fost, sunt şi vor rămâne mereu puncte de atracţie la îndemâna oricui.
            Astfel vă îndrumăm spre:
1.      Parcul sub Arini – unul dintre cele mai vechi parcuri din ţară, acesta ne oferă 22 de hectare pline cu diverse specii de copaci, atât autohtone, cât şi exotice, printre cele mai interesante amintim arini, tei, strejari cu vechime de peste 150 ani, magnolii, ginkgo-arborele vieţii, tuia, stejar roşu, arbore de lalea, arţar de zahăr etc. De asemenea, tot aici sunt adăpostite peste 95 de specii de păsări.
2.      Parcul Astra – situat în centrul Sibiului, acest parc a apărut în urma demolării zidurilor cetăţii din această zonă. În perimetrul parcului au fost expuse nouă busturi ale unor personalităţi celebre, şi anume Gheorghe Bariţiu, Badea Cârţan, Timotei Cipariu, Octavian Goga, Gheorghe Lazăr, Andrei Mureşanu, Andrei Şaguna, Ioan Slavici şi Emanuil Gojdu. De asemenea, în partea stângă a parcului este situat Palatul Asociaţiunii, unde la momentul de faţă funcţionează Biblioteca Astra, cea mai importantă bibliotecă sibiană.
3.      Parcul Natural Dumbrava Sibiului – situat la aproximativ 4 km de centrul oraşului, parcul se întinde pe suprafaţa a 960 de hectare. Cuprinde în interiorul său Pădurea Dumbrava cu diverse specii de arbori, Grădina Zoologică, lacuri unde se pot face plimbări cu barca sau hidrobicicleta etc. În secolul al XIII-lea Parcul Natural Dumbrava Sibiului a fost locul preferat al sibienilor când venea vorba de plimbări în natură.
4.      Grădina Zoologică – aflată în Parcul Natural Dumbrava Sibiului, este practic prima grădină zoologică din România. Cu o suprafaţă de 15 hectare adăposteşte undeva la 177 animale şi păsări din 47 de specii, printre care amintim: vulpi, lupi carpatini, urşi, lupi albi, maimuţe, pume, tigri, jaguari, lei, mistreti, piton reticulat, cel mai mare crocodil din România(2m lungime), fazani, păuni, papagali etc. De asemenea, merită menţionat că vârsta stejarului de la intrarea în Grădină depăşeşte 600 ani.

luni, 11 aprilie 2011

Merita vazut in... SIBIU- Teatrul National Radu Stanca!

Primul teatru din Sibiu a fost infiintat in anul 1788, la initiativa lui Martin Hochmeister, prin transformarea Turnului gros din centura de aparare a orasului in cladire pentru spectacole artistice.
Teatrul National "Radu Stanca" este cel mai important teatru din Romania si unul dintre cele mai active din Europa, avand in componenta o sectie romana si una germana. Sunt prezentate spectacole, atat in romana, cat si in germana, dar si nenumarate co-productii internationale.
Numele teatrului este un omagiu adus unei mari personalitati cu acelasi nume. Radu Stanca a fost un poet, dramaturg, eseist si om de teatru de o valoare incomensurabila. Numele sau este strans legat de orasul Sibiu, atat prin exercitarea acestor roluri artistice, cat si prin fondarea de teatru si scoala in oras.
Teatrul "Radu Stanca" se mai poate lauda si cu un repertoriu de 72 de spectacole diferite, colaborand cu cei mai buni regizori romani si europeni. Alaturi de Festivalul International de Teatru de la Sibiu, teatrul a adus orasului titulatura de Capitala Culturala Europeana, in anul 2007, dar au si pus bazele "Bursei de Spectacole de la Sibiu", singura din centrul si sud-estul Europei, a Scolii de Teatru din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" Sibiu si a scolii de management cultural in cadrul aceleeasi universitati.
In anul 2003, teatrul din Sibiu a fost numit cel mai bun teatru din tara. Castigator a numeroase premii, teatrul "Radu Stanca" va continua sa promoveze cultura si arta, clasand Sibiul in randul celor mai frumoase orase din Europa. Pe drept cuvant!
Teatrul "Radu Stanca", Sibiu, piesa "Faust"

duminică, 10 aprilie 2011

Merita vazut in... SIBIU- Muzee!

Sibiul, considerat unul dintre cele mai frumoase orase ale tarii, este situat in partea sudica a Transilvaniei si are o populatie de  170000 locuitori.
Imprejurimile Sibiului, dintre care amintim zona de o deosebita valoare culturala,  cunoscuta sub numele de 'Marginimea Sibiului', precum si statiunea Paltinis, muntii Fagaras de la Transfagarasan pana la Valea Oltului si satele sasesti din jur, contribuie intr-o si mai mare masura la reputatia Sibiului de cea mai importanta destinatie turistica din Romania.
De aceea, muzeele Sibiului trebuie, cu siguranta amintite in aceste randuri:

  1. Muzeul National Brukenthal( Piata Mare, nr. 4-5): este cel mai important complex muzeal si cel mai vechi muzeu din Romania. Sediul principal se afla in palatul cu același nume construit de baronul Samuel von Brukenthal între anii 1778 și 1788, pe o latură a Pieței Mari. Muzeul este impartit in mai multe sectii: Arta Europeana, Arta Romaneasca, Arta Contemporana, Istorie, Istorie Naturala, Istoria Farmaciei, Arme si trofee de vanatoare si Biblioteca. http://www.brukenthalmuseum.ro/


  1. Complexul National Muzeal „Astra” Sibiu: cea mai importantă instituţie fondată de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, a fost inaugurat în 19 august 1905. Reprezinta identitatea etnoculturala a poporului roman.

  1. Muzeul Bisericii Evanghelice C. A. din Romania( str. Mitropoliei, nr. 30): Inaugurat la 14 iulie 2007, în cadrul Centrului de Cultură şi Dialog “Friedrich Teutsch”, Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din România constituie un important spaţiu al rememorării şi al experienţei acumulate de-a lungul secolelor de existenţă a Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană.

  1. Muzeul de Locomotive cu Abur( str. Dorobantilor, nr. 22): a fost inaugurat in 1994. In colectia muzeului se numara locomotive cu aburi, macarale cu aburi si pluguri cu aburi.





Merita vazut in... SIBIU- Distractie de noapte!

Sibiul ocupa un loc fruntas in randul oraselor Romaniei din punct de vedere istoric, arhitectural dar si cultural; o dovada reprezentativa a acestui fapt este Cetatea Medievala a Sibiului care a ramas intacta dupa doua razboaie mondiale supravietuind si regimului comunist.
Nici la capitolul distractie de noapte Sibiul nu sta rau, cluburile ridicandu-se la un nivel inalt, demne de a satisface gusturile  amatorilor acestui gen de distractie.
Iata cateva dintre cluburile cu care Sibiul se mandreste:

LIQUID THE CLUB(str.Dobrun,nr.1) Deschis in anul 2006, clubul a devenit in scurt timp unul dintre cele mai frecventate de catre sibieni si nu numai.Clientii au parte de diferite petreceri tematice, DJ renumiti, muzica de toate genurile intr-o ambianta cat se poate de placuta.
CLUB ZEBRANO(str.Gimnasticii, nr,39) Este considerat cel mai avangardist club din Sibiu si un pub cu traditie.Locatie demna de a gazdui toate categoriile de clientii inclusiv pe cei mai pretentiosi oferind servicii de cea mai buna calitate.
COTTON THE CLUB(str.Ion Ratiu, nr.9) Locatie deosebita care pune la dispozitia clientilor in primul rand bun gust.Clientii nu se vor plictisi cu siguranta aici datorita evenimentelor organizate de catre conducerea clubului, cat mai diverse si cat mai extravagante.
KAPITAL CLUB(str.Emil Cioran, nr.1A) O data ce intri in noua locatie a clubului Kapital vei ramane cel putin  surprins de elementele de decor;rafinament, eleganta, stil, sunt cateva dintre cuvintele ce descriu acest local care nu trebuie ratat cand vrei sa dai o raita prin cluburile sibiene.
UNION CLUB(Piata Mica,nr.6) Este unul dintre cele mai vechi cluburi din Sibiu si functioneaza acum sub denumirea de Union Retro.Dupa cum spune si numele, genul de muzica  predominant aici este cel retro.Atmosfera anilor 70’ 80’ este redata, nu numai de muzica, ci si de ambianta, un element aparte fiind chelneritele-pionerite , sexi ,dar in acelasi timp bine pregatite.
CLUB OK(Soseaua Alba Iulia, complex Gala, la etaj) Muzica live, bauturi fine, locatie eleganta; acestea sunt caracteristicile ce definesc clubul OK.Atmosfera cat se poate de calda, un local perfect pentru distractie , aniversari ,petreceri cu prietenii si voie buna.
Cred ca sunteti convinsi ca Sibiul este un loc unde puteti petrece fara probleme , acesta neducand lipsa de cluburi care sa serveasca mai toate genurile de clienti.
Daca va hotarati sa faceti o vizita orasului ,aveti numeroase oportunitati de a va petrece timpul, cluburile de noapte va stau la dispozitie ori de cate ori doriti sa le treceti pragul.

joi, 7 aprilie 2011

Merita vazut in... Cluj-Napoca- Aer liber!


Pentru că primăvara începe să se instaleze cu tot mai multă fermitate pe zi ce trece, fiecare dintre noi ajungem să ne mutăm din veşnicele baruri şi cafenele ce ne-au încălzit pe timpul iernii, direct în natură. Iar din acest punct de vedere, Clujul are multe de oferit.
Dacă preferaţi spaţiile mai neconvenţionale, recreative, dar desprinse cât de cât de forfota oraşului, puteţi alege malul Someşului sau pădurile şi spaţiile verzi ce înconjoară Clujul. Malul Someşului este un spaţiu unde natura se îmbină perfect cu un confort specific unui oraş mare, unde puteţi găsi băncuţe, plaje de nisip, copaci sau inclusiv un parc rustic.
La păduri, pe de altă parte, variaţia este ceva mai mare. Pădurea Făget, situată la ieşirea din Cluj spre Turda, este una din cele mai frecventate zone din împrejurimile oraşului, unde clujenii, şi nu numai, ies în weekend-uri la iarbă verde. Pădurea Hoia este un bun spaţiu pentru relaxare cu spaţii amenajate şi locuri unde anual se desfăşoară diverse acţiuni, printre care şi o pistă specială pentru mountain-bike. Pădurea Baciu, situată în continuarea Pădurii Hoia, este recunoscută la nivel mondial ca o pădure a misterelor, unde se presupune că ar avea loc diverse fenomene paranormale sau ezoterice.
Dacă sunteţi amatori de pescuit sau pur şi simplu de o relaxare pe malul unui lac, Lacul din Cartierul Gheorgheni este destinaţia voastră. Cel mai mare lac din Cluj-Napoca, acesta este amplasat lângă un centru comercial cunoscut sub numele de „Iulius Mall”. Înconjurat de o alee pietonală, Lacul din Cartierul Gheorgheni permite şi plimbări sau jogging în jurul acestuia. Dacă vă doriţi un spaţiu mai confortabil, Lacul Chios ar trebui luat în considerare. Situat în Parcul Central, acest lac este destinaţia ideală pentru aceia care-şi doresc să se relaxeze pe o bancă, admirând raţele sălbatice. Pe timpul verii se pot închiria bărci şi hidrobiciclete pentru plimbări pe lac.
În cazul amatorilor de plimbări în spaţii amenajate, parcurile sunt cea mai bună alegere. Principalul parc din Cluj este Parcul Central „Simion Bărnuţiu”. Cu o lungime de aproape un kilometru, Parcul Central conţine alei ce traversează parcul, statui, monumente, teren de baschet cu nocturnă, aparate de fitness cu acces gratuit, o superbă fântână arteziană, Lacul Chios, restaurantul „Chios” şi un parc amenajat cu spaţii de joacă, special pentru copii. Parcul Operei, situat vis-a-vis de Teatrul Naţional şi Opera Română, este amplasat foarte aproape de centrul Clujului. Parcul Ion Luca Caragiale, vis-a-vis de Palatul Telefoanelor(RomTelecom), este ideal pentru pasionaţii de skateboard, fiind amenajat special pentru acest sport.
O altă atracţie ce merită notată în jurnalul de călătorie „de Cluj” este Cetăţuia, un punct turistic important, de unde se poate admira panorama Clujului. Aici se găsesc alei pentru plimbări, o terasă cu bar de unde se poate vedea oraşul, un parc pentru copii cu teren de baschet cu nocturnă, teren de fotbal sau Hotelul Belvedere. De asemenea, în partea din spate, se mai poate vedea o parte din vechea fortificaţie a Clujului. Hotelul Belvedere reprezintă un punct de reper foarte bun pentru Cetăţuie, fiind vizibil din mai multe zone ale oraşului.

Merita vazut in... Cluj-Napoca- Distractie de noapte!

Pe lângă muzee, centre culturale, parcuri şi alte puncte de atracţie, la Cluj, cluburile trebuie cu siguranţă vizitate de amatorii de distracţie. Oraşul are un aer tineresc, iar viaţa de noapte este unul dintre atuurile Clujului.
Iată câteva dintre cele mai cunoscute cluburi din Cluj-Napoca, demne de a fi luate în considerare de către orice vizitator al oraşului:
Obsession The Club: str.Republicii,nr 109
 Este cel mai mare club din Transilvania, capabil să găzduiască un număr de aproximativ 2000 de persoane. A fost deschis pe data de 1 decembrie 2005 şi este patronat de domnul Lang Istvan. Pe lângă un design şi o sonorizare de ultimă generaţie, clubul Obsession pune la dispoziţia clienţilor o gamă diversificată de băuturi, dansatori bine pregatiţi, ba chiar şi o trupă de teatru care-şi face simţită prezenţa încă de la intrarea în club.

Club Midi: str. Berariei, nr.6
Este format din două încăperi, un main-room de 400 de metri pătraţi, unde mixează invitaţii speciali şi un back-room în care petrecerile vor fi susţinute de către alţi DJ. Trecerea dintr-o încăpere în alta poate fi făcută cu uşurinţă, iar clienţii vor fi cu siguranţă mulţumiţi.

Club After 8: str. Samuel Brassai, nr.12
Un local pe toate gusturile datorită diversităţii petrecerilor pe care le organizează: seri pentru studenţi, concerte cu diverşi artişti, retro party şi multe alte petreceri tematice.

Janis Club: str.Eroilor,nr. 5
Această locaţie aduce mai degrabă a pub unde se ascultă muzică bună, bautura este ieftină, iar atmosfera seamană considerabil cu cea din Vama Veche. Aşadar, pentru cei care nu suporta”fiţele”, Janis Club este alegerea perfectă.

Club Alegria: str. Pasteur, nr. 75
Pentru iubitorii de muzică dance, latino şi lăutărească, această locaţie este exact ceea ce căutaţi. Într-o ambianţă plăcută şi bucurându-vă de servicii de bună calitate, puteţi asculta melodiile preferate cântate de cei mai buni lăutari.

Club 30 Plus: str. Avram Iancu, nr. 29
Distracţie pe cinste, DJ, karaoke, proiecţii video într-un ambient “old style”. Locaţie perfectă pentru aniversări, ieşiri cu prietenii sau pur şi simplu dorinţa de a petrece.
Pe lângă cluburile mai sus prezentate, amintim şi Club Bamboo, Club Avenue, Zink Club, Diesel Club, Ring, Phi18,Club Euforia şi multe altele, acestea din urmă ridicându-se, de asemenea la aşteptările celor mai critici clienţi.
După cum bine aţi observat, Clujul nu duce lipsă de viaţă de noapte, uşile cluburilor fiindu-vă deschise 24 de ore din 24.


Merita vazut in... Cluj-Napoca- MUZEE

Clujul este considerat unul dintre cele mai frumoase orase din Romania. Cu o populatie de aproximativ 309.300 locuitori, se situeaza pe locul 4 in tara, ca marime.
Orasul este incarcat de istorie, fiind unul dintre cele mai vechi ale tarii. Considerat inima Transilvaniei, Cluj-Napoca are numeroase obiective turistice demne de luat in considerare daca planuiesti o vizita in oras.


MUZEE:     
Clujul are cateva dintre cele mai interesante muzee din tara. Printre acestea se numara:

  1. Muzeul Apei:  comuna Floresti; Compania de apa “Somes Cluj-Napoca”,  inaugureaza la 14 octombire 1992 primul si singurul muzeu de apa din Romania, situat in zona Floresti.

  1. Muzeul Farmaciei: Str. Piata Unirii, nr. 28; gazduit de un local construit in secolul al XV-lea. Colectia de istorie a fost realizata de catre profesorul Iuliu Orient si este expusa in patru camere si pivnita. Expozitia cuprinde 3000 de exponate: vase de faianta si sticla, prese, cantare, medicamente, instrumente de laborator, retete etc.

  1. Muzeul de Mineralogie: Str. M. Kogalniceanu, nr. 1; plasat in centrul orasului, a fost construit mai intai ca o colectie didactica, insa din anul 2002, si-a deschis portile publicului larg. Muzeul se poate lauda cu cea mai mare colectie de meteoriti din Romania, una dintre cele mai mari si variate expozitii de pietre pretioase, Cea mai bogata si completa colectie de pietre de podoaba fine romanesti.

  1. Muzeul etnografic al Transilvaniei: Str. Memorandumului, nr 21; primul muzeu etnografic din Romania, infiintat in iunie 1922. Expozitia cuprinde: ocupatii secundare, cresterea animalelor, agricultura, mestesuguri, alimentatie, port popular etc.

  1.  Muzeul Natinoal de istorie a Transilvaniei : Str. C. Daicoviciu, nr 2; ideea ifiintarii unui muzeu de istorie a Transilvaniei apartine contelui Kemény József (1795-1855). Muzeul are sectie de arheologie, de istorie medie si moderna, lapidariu roman si medieval. In prezent patrimoniul muzeului numara peste 400.000 de piese, cuprinzand numeroase unicate, piese rare sau de valoare exceptionala.

  1. Muzeul national de Arta:  Piaţa Unirii nr. 30;  infiintat in anul 1951, este unul dintre cele mai prestigioase institutii muzeale cu profil artistic din Romania. Contine picture, sculptura si arta decorative din secolul al XV-lea pana in secolul XXI.

  1.  Muzeul Zoologic: Str. Clinicilor nr. 5-7; face parte din patrimoniul Universitatii Babes- Bolyai. Este format din mai multe colectii stiintifice de animale si se situeaza pe locul al doilea, dupa muzeul “Gr. Antipa” din Bucuresti.