miercuri, 18 mai 2011

Merita vazut in... CONSTANTA - Institutii


            Cazinoul din Constanţa este o clădire istorică, fiind una dintre cele mai reprezentative simboluri ale oraşului, construit în anul 1909 şi inaugurat în luna august a anului 1910. Cazinoul a reprezentat una dintre clădirile emblemă ale Constanţei. În zona în care se află astăzi mai fusese, între 1880-1902, o construcţie de lemn, o cazină, cum se numea – loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turişti. Construcţia unui edificiu cu funcţii asemănătoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904 .Cazinoul era o sală cu pereţii interiori captuşiti, cu scânduri vopsite în ulei şi ”servea de distracţiune vizitatorilor în sezonul băilor”, putând fi utilizat şi pentru ”baluri de binefacere organizate de primărie”, fiind alcătuit dintr-o sală de dans, doua săli de lectură, pentru ziare şi reviste, doua săli de jocuri şi celebra ”terasă de pe malul mării”, împodobit cu drapele şi destul de spaţios a devenit locul de întalnire al tuturor.
            Acvariul „Profesor Ion Borcea” din Constanţa a fost inaugurat în data de 1 mai 1958 ca primul acvariu public din România. Ideea înfiinţării unui acvariu la Constanţa i-a aparţinut amiralului Bălănescu, propunere pe care a exprimat-o în cadrul Ligii Navale Române în 1938. A fost construit pe faleza Cazinoului din Constanţa, după planurile arhitectului A. Bernovschi. Adăposteşte o mare varietate de peşti de apă dulce şi sărată, precum şi nevertebrate din Marea Neagră şi migratori mediteraneeni, în total circa 2000 de peşti din 60 specii. Cel mai mare bazin adăposteşte şi cea mai mare colecţie de sturioni, renumită atât pentru importanţa ei ştiinţifică cât şi pentru longevitatea exemplarelor în captivitate, care ajunge la 18-20 ani. De interes deosebit sunt şi speciile noneconomice, mai puţin cunoscute ca pisica şi vulpea de mare, scorpia şi dragonul, steluţele de mare, căluţul, acul şi aţa de mare etc.
            Marea Moschee din Constanţa, cunoscută şi drept Moscheea Carol, este un lăcaş de cult musulman din Constanţa, monument de arhitectură, construit între anii 1910 şi 1912. Construcţia a fost realizată din beton armat, în stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale româneşti. Este prima clădire de beton armat construită în tara. Moscheea are in interior o frumoasă pictură murală, adăposteşte un faimos covor oriental, primit ca donaţie din partea Turciei. Acesta are o vechime de peste 200 de ani si  impresionează prin mărimea sa ( 9m x 16 m) şi prin greutatea sa de peste 490 kg.
            Stadionul Farul a fost inaugurat in anul 1971, desi a inceput sa fie construit cu sase ani mai devreme, are o capacitate de 15.500 de locuri, iar din 1999 a primit unda verde de la FIFA si UEFA pentru a organiza meciuri internationale la cel mai inalt nivel. Stadionul este prevazut cu scaune si dotari pentru atletism, pretabil marilor concursuri, terenuri de antrenament, vestiare, cabine, sali de forta si recuperare, club, sediu administrativ, cabinete medicale, hotel sportiv pentru 30 de persoane, bufet- snack, cantina restaurant etc. Complexul dispune de peste 300 de locuri de parcare, 100 de locuri pentru masa presei si se afla in imediat apropierea a unui mare lac unde sa practica sporturi nautice. In acest moment, baza apartine clubului Farul Constanta, care a primit-o in concesiune pentru 49 de ani in anul 2001.
            In ianuarie 1951 a fost fondat Teatrul de Stat Constanţa purtând în timp numele  de Teatrul de Drama şi Comedie, Teatrul Dramatic, fructificând o tradiţie susţinută de amatori sau semiprofesionişti. De-a lungul  celor 50 de ani de  fiintare, s-au montat  nu mai putin de 300 de premiere dintre care numeroase cu piese ale unor mari dramaturgi, consacrati sau in devenire : Tudor Muşatescu, Horia Lovinescu, A. Baranga, s.a.  In prezent Teatrul de Stat  Constanta  este  o institutie publica de cultura, aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Constanta si functioneaza  cu un colectiv artistic si tehnic administrativ  de 104 angajati. Sala teatrului are o capacitate 260  de  locuri .
            Fostul sediu al primariei din Constanta, construita intre anii 1911-1921 de catre arhitectul Vasile Stefanescu este astazi Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, are un patrimoniu de peste 430.000 de obiecte a caror tipologie diversificata curprinde profilul asezarii de-a lungul secolelor, din erele preistorice pana in anul 1940 atestand fapte, evenimente, portrete de personalitati care dau continut memoriei orasului. Dintre exponatele celebre se pot aminti: zeita Fortuna cu zeul Pontos, doi protectori ai orasului si portului, ganditorul de la Hamangia si femeia Sala dedicata poetului Publius Ovidius Naso.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu