marți, 10 mai 2011

Merita vazut in... BUCURESTI - Institutii


Poate cel mai important dintre obiectivele turistice din Bucuresti este Palatul Parlamentului, cunoscut înainte de revoluţie sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului, măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălţime, şi 92 m sub pământ. Are 12 nivele la suprafaţă şi alte 8 subterane. Conform Cărţii de Recorduri Guinness, Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafaţă din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume şi cea mai grea clădire din lume, intrând de trei ori în cartea recordurilor.Cladirea are aproximativ 1000 incaperi, dintre care 440 birouri, peste 30 sali si saloane, restaurante, restul fiind camere de deservire. Numele salilor si saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese dupa 1989, ele evocand evenimente importante din istoria poporului roman sau personalitati cunoscute pe plan mondial. Interioarele sunt de un lux iesit din comun: scari imense de marmura, tavane cu dantelarii de ornamente, mozaicuri in culori deosebite, usi bogat sculptate, siruri intregi de candelabre si lampi din cristal, covoare executate pe comenzi speciale, mobila pe masura acestor frumuseti si multe altele.
            Stadionul National Lia Manoliu este situat in Complexul Sportiv Lia Manoliu pe Bulevardul Basarabia 37-39.
Stadionul Naţional a fost construit în 1953 şi a purtat denumirea de Stadionul 23 August până în 1990, după care a fost redenumit în Stadionul Naţional „Lia Manoliu”. Înaintea demolării sale în anul 2007, capacitatea stadionului era de 60,120 de locuri.Este folosit pentru a gazdui meciuri de rugby si fotbal, concursuri de atletism, concerte pop si rock. De-a lungul timpului, a găzduit numeroase concerte. Unul dintre cele mai de amploare este cel al lui Michael Jackson, pe 1 octombrie 1992, din cadrul Dangerous World Tour. 71 000 de oameni au asistat la cea mai mare manifestare artistică din România de după revoluţie, concertul megastarului fiind singurul televizat în direct de postul american HBO. Momentan este in renovare urmand sa isi deschida oficial porţile pe 10 august şi va arăta ca un OZN. Va avea lifturi exterioare de sticlă, spaţii comerciale, scaune vopsite în culorile naţionale şi loje de lux.
            Casa Presei Libere sau Casa Scanteii (asa cum era cunoscuta in perioada comunista), a fost construita pe locul in care se afla vechiul hipodrom Baneasa.
Ridicarea cladirii a durat intre 1952 si 1957. Scanteia “ era numele ziarul Partidului Comunist Roman. Dupa evenimentele din 1989, aceasta a fost cladirea care a adapostit redactiile primelor ziare libere din Romania. Fundatia cladirii acopera o suprafata de 280 pe 260 de metri. Fara antena de televiziune care se afla pe cladire, aceasta are o inaltime de 96 m, iar cu tot cu antena, masoara 104 m.
             Universitatea din Bucureşti (fondată în 1864) este o instituţie de invăţământ superior de stat din Bucureşti. Universitatea din Bucureşti este un important şi influent actor în cadrul comunităţii, în sfera educaţiei superioare şi a cercetării. Face parte dintr-o colectivitate intelectuală globală care activează în sensul protejării şi perpetuării valorilor academice, precum şi al promovării diversităţii şi a colaborărilor internaţionale.
Fiind una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ superior din România, poartă cu ea atât responsabilitatea cât şi obligaţia de a servi drept deschizător de drumuri şi model. În cei 146 de ani de existenţă Universitatea Bucureşti a dobândit un solid prestigiu naţional şi internaţional, fiind prima instituţie academică românească aflată în topul celor mai bune 600 de universităţi ale lumii.
            Biblioteca Naţională a României (în trecut Biblioteca Centrală de Stat) este cea mai mare bibliotecă din România şi este amplasată în centrul vechi al Bucureştiului, în Palatul Bursei, în apropierea Pieţii Universităţii. De-a lungul timpului bilioteca a purtat diferite denumiri, în funcţie de regimul politic şi de puterile care s-au succedat pe parcursul celor peste 100 de ani de existenţă. Fondul bibliotecii este de aproximativ 13.000.000 de unităţi bibliografice cu caracter enciclopedic. Ele sunt organizate în Fonduri curente (publicaţii româneşti şi străine - cărţi, ziare şi reviste) şi fondurile colecţiilor speciale (bibliofilie, manuscrise, arhiva istorică, periodice româneşti vechi, stampe, fotografii, cartografie, audio-vizual).
            Teatrul National din Bucuresti a fost inaugurat in 1852.
De la inceputurile sale a fost un mediu cultural unde s-a putut crea o dramaturgie nationala, unde publicul romanesc a fost familiarizat cu cele mai noi si mai interesante scrieri dramatice universale, unde s-a afirmat intaia scoala de regie romaneasca si unde s-au format generatii de mari actori, de drama si de comedie.
In aproape 150 de ani de existenta, Teatrul National Bucuresti a reusit sa reprezinte cele mai importante si mai semnificative piese din dramaturgia universala. La infiintare, primul sau repertoriu cuprindea piese de Voltaire, Moliere, Schiller, Alfieri,in 1861 a fost reprezentat pentru prima oara Shakespeare(Hamlet).
 In ultimii ani s-a simtit nevoia ca activitatea Teatrului National Bucuresti sa fie revigorata pentru a se ridica din nou la nivelul spiritelor sale tutelare. Dupa revirimentul si explozia de entuziasm produse de Trilogia antica a lui Andrei Serban, in Teatrul National trebuia pus capat perioadei de tranzitie artistica prin strategii noi, prin programe bine articulate, potrivite fortelor artistice existente si capabile sa-i redea demnitatea artistica si statutul de prima scena a tarii.
            Teatrul Odeon, unul dintre cele mai reprezentative teatre din Bucuresti, a fost fondat in 1946, sub numele de Teatrul Muncitoresc CFR Giulesti. Sala Majestic a fost inaugurata in 1974, fiind una dintre cele mai elegante sali de teatru din Bucuresti si singura din Europa cu tavan glisant. In anul 1990 Teatrul Giulesti isi schimba numele in Teatrul Odeon. De-a lungul timpului a participat la numeroase turnee si festivaluri internationale: in Marea Britanie cu spectacolul Richard III de Shakespeare, regia Mihai Maniutiu (1994), la Bratislava, Slovacia cu spectacolul Barbierul din Sevilla de Beaumarchais, regia Dinu Cernescu (1996) si altele.
            Ateneul Roman,simbol al culturii nationale, construit in urma cu 120 de ani (1886-1888), a devenit exponentul arhitectonic si spiritual nu doar al unui oras, al unei Capitale, ci al unei natiuni. Aici au conferentiat marile personalitati si savanti ai Romaniei, au concertat toti consacratii si tinerii artisti profesionisti ai tarii, aici au urcat pe podium multe formatii si solisti de nivel mondial, aici s-au lansat “in prima auditie“ capodopere ale literaturii muzicale autohtone, aici s-au organizat primele expozitii ample, retrospective de pictura si sculptura ale maestrilor artei plastice nationale, aici s-au perindat regi si regine, oameni politici si oaspeti de seama de peste hotare spre a participa la evenimente de importanta nationala si universala intr-un cuvant, la Ateneul Roman s-au petrecut momente de anvergura istorica ce s-au inscris in cartea de aur a poporului nostru.
            Academia Română este cel mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită în 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română. Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii şi literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naţionale române şi cercetarea în cele mai importante domenii ştiinţifice.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu