miercuri, 18 mai 2011

Merita vazut in... CONSTANTA - Institutii


            Cazinoul din Constanţa este o clădire istorică, fiind una dintre cele mai reprezentative simboluri ale oraşului, construit în anul 1909 şi inaugurat în luna august a anului 1910. Cazinoul a reprezentat una dintre clădirile emblemă ale Constanţei. În zona în care se află astăzi mai fusese, între 1880-1902, o construcţie de lemn, o cazină, cum se numea – loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turişti. Construcţia unui edificiu cu funcţii asemănătoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904 .Cazinoul era o sală cu pereţii interiori captuşiti, cu scânduri vopsite în ulei şi ”servea de distracţiune vizitatorilor în sezonul băilor”, putând fi utilizat şi pentru ”baluri de binefacere organizate de primărie”, fiind alcătuit dintr-o sală de dans, doua săli de lectură, pentru ziare şi reviste, doua săli de jocuri şi celebra ”terasă de pe malul mării”, împodobit cu drapele şi destul de spaţios a devenit locul de întalnire al tuturor.
            Acvariul „Profesor Ion Borcea” din Constanţa a fost inaugurat în data de 1 mai 1958 ca primul acvariu public din România. Ideea înfiinţării unui acvariu la Constanţa i-a aparţinut amiralului Bălănescu, propunere pe care a exprimat-o în cadrul Ligii Navale Române în 1938. A fost construit pe faleza Cazinoului din Constanţa, după planurile arhitectului A. Bernovschi. Adăposteşte o mare varietate de peşti de apă dulce şi sărată, precum şi nevertebrate din Marea Neagră şi migratori mediteraneeni, în total circa 2000 de peşti din 60 specii. Cel mai mare bazin adăposteşte şi cea mai mare colecţie de sturioni, renumită atât pentru importanţa ei ştiinţifică cât şi pentru longevitatea exemplarelor în captivitate, care ajunge la 18-20 ani. De interes deosebit sunt şi speciile noneconomice, mai puţin cunoscute ca pisica şi vulpea de mare, scorpia şi dragonul, steluţele de mare, căluţul, acul şi aţa de mare etc.
            Marea Moschee din Constanţa, cunoscută şi drept Moscheea Carol, este un lăcaş de cult musulman din Constanţa, monument de arhitectură, construit între anii 1910 şi 1912. Construcţia a fost realizată din beton armat, în stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale româneşti. Este prima clădire de beton armat construită în tara. Moscheea are in interior o frumoasă pictură murală, adăposteşte un faimos covor oriental, primit ca donaţie din partea Turciei. Acesta are o vechime de peste 200 de ani si  impresionează prin mărimea sa ( 9m x 16 m) şi prin greutatea sa de peste 490 kg.
            Stadionul Farul a fost inaugurat in anul 1971, desi a inceput sa fie construit cu sase ani mai devreme, are o capacitate de 15.500 de locuri, iar din 1999 a primit unda verde de la FIFA si UEFA pentru a organiza meciuri internationale la cel mai inalt nivel. Stadionul este prevazut cu scaune si dotari pentru atletism, pretabil marilor concursuri, terenuri de antrenament, vestiare, cabine, sali de forta si recuperare, club, sediu administrativ, cabinete medicale, hotel sportiv pentru 30 de persoane, bufet- snack, cantina restaurant etc. Complexul dispune de peste 300 de locuri de parcare, 100 de locuri pentru masa presei si se afla in imediat apropierea a unui mare lac unde sa practica sporturi nautice. In acest moment, baza apartine clubului Farul Constanta, care a primit-o in concesiune pentru 49 de ani in anul 2001.
            In ianuarie 1951 a fost fondat Teatrul de Stat Constanţa purtând în timp numele  de Teatrul de Drama şi Comedie, Teatrul Dramatic, fructificând o tradiţie susţinută de amatori sau semiprofesionişti. De-a lungul  celor 50 de ani de  fiintare, s-au montat  nu mai putin de 300 de premiere dintre care numeroase cu piese ale unor mari dramaturgi, consacrati sau in devenire : Tudor Muşatescu, Horia Lovinescu, A. Baranga, s.a.  In prezent Teatrul de Stat  Constanta  este  o institutie publica de cultura, aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Constanta si functioneaza  cu un colectiv artistic si tehnic administrativ  de 104 angajati. Sala teatrului are o capacitate 260  de  locuri .
            Fostul sediu al primariei din Constanta, construita intre anii 1911-1921 de catre arhitectul Vasile Stefanescu este astazi Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, are un patrimoniu de peste 430.000 de obiecte a caror tipologie diversificata curprinde profilul asezarii de-a lungul secolelor, din erele preistorice pana in anul 1940 atestand fapte, evenimente, portrete de personalitati care dau continut memoriei orasului. Dintre exponatele celebre se pot aminti: zeita Fortuna cu zeul Pontos, doi protectori ai orasului si portului, ganditorul de la Hamangia si femeia Sala dedicata poetului Publius Ovidius Naso.


marți, 17 mai 2011

Merită văzut în… Constanţa – Aer liber

            Parcurile constănţene îşi au şi ele farmecul lor aparte, condimentat de o briză maritimă. În cele ce urmează vă puteţi delecta cu cele mai interesante zone de agrement din acest oraş pentru a şti desigur unde să poposiţi dacă vreţi o gură de aer liber într-un ambient fermecător.
·        Parcul Tăbăcăriei – este unul din cele mai mari şi mai frumoase parcuri din ţară şi este situat în jurul lacului ce poartă acelaşi nume. În interiorul acestui parc puteţi regăsi  trei lacuri interioare, dintre care Microdelta este de interes ştiinţific, vegetaţie arboricolă specifică Dobrogei lacustre şi inclusiv patru hectare ce conţin mii de flori(Expoflora), printre care 60 de varietăţi de lalele.
·        Parcul „Ţara Piticilor” – este prevăzut ca şi parte componentă a parcului Tăbăcăriei şi cuprinde 18 grupuri de elemente de joacă special amenajate pentru copii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani.
·        Parcul Casei de Cultură – situat pe B-dul Alexandru Lăpuşneanu.
·        Parcul Tomis 2 – situat pe strada Mircea cel Bătrân.
·        Parcul Teatrului – amplasat pe B-dul Tomis.
·        Parcul Farului – un superb parc dotat cu fântâni arteziene şi un far excepţional, situat chiar în portul Constanţa.
·        Parcul Gării – este situat la intersecţia străzilor Mangaliei, 1 Decembrie 1918 şi Theodor Buradea şi este considerată zona metropolitană a Constanţei. Cel mai important obiectiv din acest parc este o fântână ce se află în topul celor mai frumoase fântâni din ţară.
·        Parcul Arheologic – situat pe Bulevardul Ferdinand este unul din cele mai interesante parcuri din ţară, ce nu trebuie ratat odată ajuns în Constanţa. Aici sunt expuse în aer liber vestigiile rămase din Cetatea Tomis, din perioada romano-bizantină, printre care zidul roman de incintă(datează din secolul III d.Hr.) şi Turnul Măcelarilor, refăcut în timpul împăratului Iustinian. De o parte şi de alta a aleilor pietonale sunt expuse vase ceramice utilizate în antichitate.
·        Parcul Viitorului – un parc modern situat în cartierul CET, ce beneficiază de alei de promenadă, un foişor pentru pensionari, fântâni arteziene, terenuri de sport, băncuţe şi spaţii de joacă pentru copii.






Merita vazut in... CONSTANTA - Muzee

Constanţa este oraşul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României si s-a format in urma colonizarii grecesti. Prima atestare documentară datează din 657 i. Hr.. Orasul se afla in judetul cu acelasi nume, in partea de sud-est a Romaniei.
Constanta poseda o plaja proprie care se intinde pe o distanta de 6 km.
Un alt amanunt important este ca Municipiul Constanţa este singurul oraş din Romania deservit de toate căile moderne de transport, respectiv rutier, feroviar, maritim, fluvial si aerian.


Muzeul de Istorie nationala si Arheologie(piata Ovidiu, nr. 12): are o istorie de peste o suta de ani. Poseda un patrimoniu de peste 430.000 de obiecte a caror tipologie diversificata surprinde profilul asezarii de-a lungul secolelor, din erele preistorice, pana in anul 1940. Muzeul are 24 de incaperi si este impartit in sectiile: de cercetare, de arheologie si de istorie moderna si relatii cu publicul.


Muzeul de Arta (Bulevardul Tomis): a fost infiintat in anul 1961 si are un patrimoniu de peste 7300 de opera de arta romaneasca moderna si contemporana: pictura, sculptura, grafica si arta decorative.


Complexul muzeal de Stiinte ale Naturii (Strada Soveja): in cadrul complexului muzeal de Stiinte ale Naturii, incepand cu anul 1982, a intrat in circuit turistic si expozitia “Pasari exotice si de décor”. Dintre vertebratele terestre, pasarile reprezinta grupul cel mai bogat in specii, insumand ¾  din totalul acestora.


Muzeul de Arta populara (Bulevardul Tomis, nr. 32): cladirea muzeului a fost construita in anul 1896, in stil brancovenesc. Muzeul adaposteste colectii impresionante de ceramica, tesaturi, unelte, costume populare dobrogene si covoare.

joi, 12 mai 2011

Merita vazut in... BUCURESTI - Distractie de noapte!


Bucurestiul este cel mai cunoscut oras din Romania, reprezentand capitala tarii.Aici se afla cei mai importanti si mai influenti oameni din tara, aici se primesc oaspetii veniti din alte tari pentru diverse activitati pe teritoriul tarii noastre: concerte, vizite oficiale, proiecte sociale sau economice, etc. Ei bine, si la capitolul cluburi capitala este numarul 1. De ce? Pentru ca, pe langa presedinte, premier si parlamentari, aici este foarte bine definita “crema societatii romanesti”, de la vedete consacrate si persoane importante din Romania, la personaje dornice de a se face remarcate prin activitati care mai de care mai ciudate si mai iesite din tipare. Datorita numarului mare de locuitori ai capitale,i si numarul cluburilor de noapte trebuie sa fie pe masura, ba mai mult, acestea trebuie sa fie cele mai sofisticate, cele mai extravagante , demne sa primeasca si sa satisfaca cele mai rafinate gusturi ale unora dintre cei mai pretentiosi clienti.
Iata cateva dintre localurile preferate de catre  amatorii de distractie de noapte din Bucuresti:

Club Bellagio(soseaua Stefan cel Mare, nr.31) Deschis pe 21 decembrie 2007, clubul Bellagio este intruchiparea perfecta a bunului gust. Cu un design in stilul “art nouveau”, muzica buna si servicii de calitate, Bellagio este locatia perfecta pentru distractie, numarandu-se printre preferate in ceea ce-i priveste pe bucuresteni.

Kristal Glam Club(soseaua Pipera, nr. 48) Din punct de vedere al evenimentelor organizate, unele dintre ele recunoscute si premiate la nivel international, clubul ocupa cu siguranta un loc fruntas in randul localurilor de noapte din Bucuresti. Pragul clubului a fost trecut de nume importante din randul dj-lor internationali si anume: Sasha, John Digweed, Lee Burridge, Danny Tenaglia, Pete Tong si multi altii. In ceea ce priveste designul clubului, acesta a trecut de la baroque, electronic, minimalist si modern.

Club Fratelli(str.Glodeni, nr.1-3, Floreasca, Lacul Tei) Locatie moderna , design deosebit si bun gust, acestea sunt caracteristicile clubului Fratelli. Cei mai multi clienti care frecventeaza aceasta locatie fac parte din high-life-ul bucurestean, deci , clubul este capabil sa satisfaca si cele mai extravagante cerinte ale persoanelor din” inalta societate” bucuresteana.

 Club Bamboo(str.Ramuri Tei, nr.39)Cel  mai mare club din Bucuresti cu o capacitate de 5000 de persoane, frecventat de” lumea buna” din capitala, Bamboo se numara si el printre preferatele bucurestenilor. Servire de calitate, petreceri incendiare, dj recunoscuti pentru atmosfera pe care o creeaza, fete frumoase si distractie pe cinste sunt caracteristicile de baza in descrierea clubului Bamboo.

Club Gaia(str.Banul Andronache, nr.41) Se adreseaza unui public tanar, fara prejudecati, modern. Cu un design bine gandit, pana la cele mai mici detalii, clubul Gaia este locul unde pot petrece si se pot distra mai multe tipologii de clienti, de la cei mai “fitosi”la cei mai modesti. Atmosfera este intretinuta de dj Krush, care reuseste sa adune la un loc oameni care stiu cu adevarat ce inseamna petrecerile nocturne. La intrarea in club este un mic “fashion boutique”cu haine create de designeri cunoscuti din Romania, iar clientii au posibilitatea de a admira si chiar de a achizitiona aceste haine
.
Acestea sunt doar cateva dintre cluburile de noapte din capitala.Pentru amatorii acestui gen de distractie amintim si Club Embryo, Club Bonsai, Club Paradiso, The Office,etc. Dupa cum bine ati observa,t Bucurestiul nu duce lipsa de locatii demne sa gazduiasca cele mai extravagante petreceri nocturne.

Merita vazut in... BUCURESTI - Aer liber!


Dacă până acum am vorbit despre divrse spaţii de relaxare din marile centre culturale ale ţării, săptămâna asta vine rândul Bucureştiului să se prezinte cu ce are el mai bun în materie de zone de agrement şi de relaxare. Multe, diverse, fiecare cu specificul lor, parcurile bucureştene oferă câte puţin pentru toată lumea. În cele ce urmează veţi afla unde să mergeţi şi unde nu dacă vreţi să beţi o cafea liniştiţi pe o bancă în aer liber.
·        Parcul Alexandru Ioan Cuza – situat în partea central-estică a Bucureştiului, în sectorul 3, acest parc este unul din cele mai mari din oraş şi adăposteşte în interiorul său Lacul Titan, ce este are 5 insule, fiecare cu specific diferit.
·        Parcul Bazilescu – se află în partea de nord-vest a Bucureştiului, în cartierul Bucureştii Noi. Aici este amplasat Teatrul de Vară, cu o capacitate de 2000 de locuri.
·        Parcul Bordei – situat pe malul lacului Floreasca, vizavi de Parcul Herăstrău.
·        Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” – amplasată în Cartierul Cotroceni, este prima grădină botanică înfiinţată în Bucureşti şi însumează peste 10 mii de specii de plante.
·        Parcul Carol – intitulat şi Parcul Libertăţii, este situat în sectorul 4 pe Dealul Filaretului. În interiorul său se regăsesc Arenele Romane, Mausoleul  din Parcul Carol, Fântâna George Grigorie Cantacuzino, Statuile Giganţii, Monumentul Eroilor Necunoscuţi, Muzeul Naţional Tehnic, Fântâna Zodiac şi Institutul Astronomic al Academiei Române.
·        Parcul Circul de Stat – situat în sectorul 2 al Bucureştiului, acest parc găzduieşte Circul de Stat. De asemenea, în centrul acestuia se află „Lacul cu izvoare naturale”, pe marginea căruia cresc lotuşi egipteni.
·        Parcul Cişmigiu – amenajat în stilul parcurilor engleze,  Grădina Cişmigiu este cea  mai veche grădină publică din Bucureşti şi se află în centrul acestuia.
·        Parcul Copilului
·        Parcul Crângaşi
·        Parcul Drumul Taberei – situat în sectorul 6, în cartierul Drumul Taberei, acest parc conţine un lac artificial, ştrand şi chiar şi un teatru de vară pentru copii.
·        Parcul Eroilor
·        Grădina Episcopiei
·        Parcul Filaret
·        Parcul Floreasca
·        Parcul Florilor
·        Parcul Gării de Nord
·        Parcul Giuleşti
·        Parcul Grozăveşti
·        Parcul Herăstrău – intitulat şi Parcul Carol al II-lea, acesta este cel mai mare parc din Bucureşti, cu o suprafaţă de  110ha. Este construit pe malurile lacului Herăstrău.
·        Grădina Icoanei
·        Parcul Ioanid – amenajat pe fostul afluent al Dâmboviţei, Bucureştioara, acest parc a fost proiectat după tiparul acelora engleze şi franceze. Este situat în sectorul 2 şi mai este cunoscut sub numele de Parcul Ion Voicu.
·        Parcul Izvor
·        Parcul Kiseleff – are ca şi obiective diverse statui  ale unor mari personalităţi, alături de Monumentul Infanteriei Române.
·        Parcul Morarilor
·        Parcul Naţional – fostul Parc 23 august, aici se pot găsi Complexul Sportiv Naţional şi Casa Fotbalului, sediul Federaţiei Române de Fotbal.
·        Parcul Obor – situat în faţa Primăriei Sectorului 2.
·        Parcul Pantelimon
·        Parcul Plevnei
·        Parcul Plumbuita – situat pe malul Lacului Plumbuita, ce face parte din salba de lacuri a râului Colentina, acest parc se află în cartierul Colentina din sectorul 2.
·        Parcul Sfânta Maria
·        Parcul din strada Gheorghe Petraşcu
·        Parcul Tei – amplasat în sectorul 2, în partea de sud-est a Lacului Tei, pe cursul râului Colentina.
·        Parcul Tineretului – situat în partea de sud a Bucureştiului, foarte aproape de „Valea Plângerii”, poate fi accesat prin Piaţa Şincai şi prin Piaţa Brâncoveanu.
·        Ştrandul Tineretului
·        Parcul Titan(fosta Balta Albă)
·        Parcul Titanii
·        Grădina Zoologică

marți, 10 mai 2011

Merita vazut in... BUCURESTI - Institutii


Poate cel mai important dintre obiectivele turistice din Bucuresti este Palatul Parlamentului, cunoscut înainte de revoluţie sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului, măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălţime, şi 92 m sub pământ. Are 12 nivele la suprafaţă şi alte 8 subterane. Conform Cărţii de Recorduri Guinness, Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafaţă din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume şi cea mai grea clădire din lume, intrând de trei ori în cartea recordurilor.Cladirea are aproximativ 1000 incaperi, dintre care 440 birouri, peste 30 sali si saloane, restaurante, restul fiind camere de deservire. Numele salilor si saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese dupa 1989, ele evocand evenimente importante din istoria poporului roman sau personalitati cunoscute pe plan mondial. Interioarele sunt de un lux iesit din comun: scari imense de marmura, tavane cu dantelarii de ornamente, mozaicuri in culori deosebite, usi bogat sculptate, siruri intregi de candelabre si lampi din cristal, covoare executate pe comenzi speciale, mobila pe masura acestor frumuseti si multe altele.
            Stadionul National Lia Manoliu este situat in Complexul Sportiv Lia Manoliu pe Bulevardul Basarabia 37-39.
Stadionul Naţional a fost construit în 1953 şi a purtat denumirea de Stadionul 23 August până în 1990, după care a fost redenumit în Stadionul Naţional „Lia Manoliu”. Înaintea demolării sale în anul 2007, capacitatea stadionului era de 60,120 de locuri.Este folosit pentru a gazdui meciuri de rugby si fotbal, concursuri de atletism, concerte pop si rock. De-a lungul timpului, a găzduit numeroase concerte. Unul dintre cele mai de amploare este cel al lui Michael Jackson, pe 1 octombrie 1992, din cadrul Dangerous World Tour. 71 000 de oameni au asistat la cea mai mare manifestare artistică din România de după revoluţie, concertul megastarului fiind singurul televizat în direct de postul american HBO. Momentan este in renovare urmand sa isi deschida oficial porţile pe 10 august şi va arăta ca un OZN. Va avea lifturi exterioare de sticlă, spaţii comerciale, scaune vopsite în culorile naţionale şi loje de lux.
            Casa Presei Libere sau Casa Scanteii (asa cum era cunoscuta in perioada comunista), a fost construita pe locul in care se afla vechiul hipodrom Baneasa.
Ridicarea cladirii a durat intre 1952 si 1957. Scanteia “ era numele ziarul Partidului Comunist Roman. Dupa evenimentele din 1989, aceasta a fost cladirea care a adapostit redactiile primelor ziare libere din Romania. Fundatia cladirii acopera o suprafata de 280 pe 260 de metri. Fara antena de televiziune care se afla pe cladire, aceasta are o inaltime de 96 m, iar cu tot cu antena, masoara 104 m.
             Universitatea din Bucureşti (fondată în 1864) este o instituţie de invăţământ superior de stat din Bucureşti. Universitatea din Bucureşti este un important şi influent actor în cadrul comunităţii, în sfera educaţiei superioare şi a cercetării. Face parte dintr-o colectivitate intelectuală globală care activează în sensul protejării şi perpetuării valorilor academice, precum şi al promovării diversităţii şi a colaborărilor internaţionale.
Fiind una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ superior din România, poartă cu ea atât responsabilitatea cât şi obligaţia de a servi drept deschizător de drumuri şi model. În cei 146 de ani de existenţă Universitatea Bucureşti a dobândit un solid prestigiu naţional şi internaţional, fiind prima instituţie academică românească aflată în topul celor mai bune 600 de universităţi ale lumii.
            Biblioteca Naţională a României (în trecut Biblioteca Centrală de Stat) este cea mai mare bibliotecă din România şi este amplasată în centrul vechi al Bucureştiului, în Palatul Bursei, în apropierea Pieţii Universităţii. De-a lungul timpului bilioteca a purtat diferite denumiri, în funcţie de regimul politic şi de puterile care s-au succedat pe parcursul celor peste 100 de ani de existenţă. Fondul bibliotecii este de aproximativ 13.000.000 de unităţi bibliografice cu caracter enciclopedic. Ele sunt organizate în Fonduri curente (publicaţii româneşti şi străine - cărţi, ziare şi reviste) şi fondurile colecţiilor speciale (bibliofilie, manuscrise, arhiva istorică, periodice româneşti vechi, stampe, fotografii, cartografie, audio-vizual).
            Teatrul National din Bucuresti a fost inaugurat in 1852.
De la inceputurile sale a fost un mediu cultural unde s-a putut crea o dramaturgie nationala, unde publicul romanesc a fost familiarizat cu cele mai noi si mai interesante scrieri dramatice universale, unde s-a afirmat intaia scoala de regie romaneasca si unde s-au format generatii de mari actori, de drama si de comedie.
In aproape 150 de ani de existenta, Teatrul National Bucuresti a reusit sa reprezinte cele mai importante si mai semnificative piese din dramaturgia universala. La infiintare, primul sau repertoriu cuprindea piese de Voltaire, Moliere, Schiller, Alfieri,in 1861 a fost reprezentat pentru prima oara Shakespeare(Hamlet).
 In ultimii ani s-a simtit nevoia ca activitatea Teatrului National Bucuresti sa fie revigorata pentru a se ridica din nou la nivelul spiritelor sale tutelare. Dupa revirimentul si explozia de entuziasm produse de Trilogia antica a lui Andrei Serban, in Teatrul National trebuia pus capat perioadei de tranzitie artistica prin strategii noi, prin programe bine articulate, potrivite fortelor artistice existente si capabile sa-i redea demnitatea artistica si statutul de prima scena a tarii.
            Teatrul Odeon, unul dintre cele mai reprezentative teatre din Bucuresti, a fost fondat in 1946, sub numele de Teatrul Muncitoresc CFR Giulesti. Sala Majestic a fost inaugurata in 1974, fiind una dintre cele mai elegante sali de teatru din Bucuresti si singura din Europa cu tavan glisant. In anul 1990 Teatrul Giulesti isi schimba numele in Teatrul Odeon. De-a lungul timpului a participat la numeroase turnee si festivaluri internationale: in Marea Britanie cu spectacolul Richard III de Shakespeare, regia Mihai Maniutiu (1994), la Bratislava, Slovacia cu spectacolul Barbierul din Sevilla de Beaumarchais, regia Dinu Cernescu (1996) si altele.
            Ateneul Roman,simbol al culturii nationale, construit in urma cu 120 de ani (1886-1888), a devenit exponentul arhitectonic si spiritual nu doar al unui oras, al unei Capitale, ci al unei natiuni. Aici au conferentiat marile personalitati si savanti ai Romaniei, au concertat toti consacratii si tinerii artisti profesionisti ai tarii, aici au urcat pe podium multe formatii si solisti de nivel mondial, aici s-au lansat “in prima auditie“ capodopere ale literaturii muzicale autohtone, aici s-au organizat primele expozitii ample, retrospective de pictura si sculptura ale maestrilor artei plastice nationale, aici s-au perindat regi si regine, oameni politici si oaspeti de seama de peste hotare spre a participa la evenimente de importanta nationala si universala intr-un cuvant, la Ateneul Roman s-au petrecut momente de anvergura istorica ce s-au inscris in cartea de aur a poporului nostru.
            Academia Română este cel mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită în 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română. Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii şi literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naţionale române şi cercetarea în cele mai importante domenii ştiinţifice.



luni, 9 mai 2011

Merita vazut in... BUCURESTI- Muzee

Bucureşti este capitala Romaniei, dar si cel mai mare oras, centru industrial şi comercial al ţării. Populaţia de 1.944.367 de locuitori face ca Bucureştiul să fie al şaselea oraş ca populaţie din Uniunea Europeana. În fapt, însă, Bucureştiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiştii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăşi patru milioane.
Prima menţiune a localităţii apare în 1459. În 1859 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale şi mass-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă şi elita bucureşteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are acelaşi nivel administrativ ca şi unjudet şi este împărţită în şase sectoare.
O excursie in Bucuresti iti permite sa ai parte atat de atractii culturale deosebite, cat si de distractie in cele mai frumoase cluburi din tara.  Ca tot veni vorba de cultura, in randurile urmatoare vom afla mai multe despre cele mai importante muzee ale capitalei.

Muzeul Aviatiei(str. Fabrica de glucoza, nr. 2-4, Bucuresti): La 2 martie 1990, printr-o Hotarare a Guvernului Romaniei, a fost infiintat Muzeul Aviatiei – prestigioasa institutie de cultura, educatie patriotica si propaganda tehnico-stiintifica, structura de referinta a Fortelor Aeriene, punct de atractie pentru un numeros si larg public iubitor de cunoasterea glorioaselor traditii ale aripilor romanesti deja centenare. Muzeul Aviatiei a fost infiintat pentru cinstirea ilustrilor inaintasi ai aripilor romanesti si pentru reintregirea patrimoniului national al realizarilor de prestigiu din domeniul aeronautic. In acest scop, institutia a fost organizata potrivit legislatiei in vigoare si functioneaza pe trei sectii:
- Istoria aeronauticii nationale si universale
- Tehnica de forte aeriene
- Istoria rachetelor si a cercetarii spatiale (la Medias)

 

Muzeul Taranului roman(Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucureşti): www.muzeultaranuluiroman.ro ; Muzeul Taranului Roman se inscrie in familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Este un muzeu national, patronat de Ministerul Culturii.
Posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de bogate, adapostit intr-o cladire-monument istoric, in stil neo-romanesc, practica o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit in anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award.
Stilul original de expunere se prelungeste si in publicatiile muzeului, in actiunile de tip Muzeul Misionar, Scoala Satului sau in evenimente ca vernisaje, concerte, conferinte, ateliere, targuri etc.


Muzeul Literaturii Romane(B-dul Dacia, Nr. 12): Muzeul Literaturii Romane este adapostit in Casa Scarlat Kretzulescu (atestata in 1839), monument istoric, el detinand un numar de 300.000 de piese, organizate in 250 de colectii (manuscrise, acte, fotografii originale, arta plastica, obiecte memoriale). Se remarca urmatoarele colectii: carte rara, carte veche romaneasca, manuscrise.
Aparitia Muzeului Literaturii Romane este strans legata de crearea, pe langa Uniunea Scriitorilor a unui fond documentar Eminescu, donat de scriitori, cu ocazia sarbatoririi centenarului nasterii poetului national, in 1950.

 

Muzeul National George Enescu(Calea Victoriei, nr 141): In anul 1956, Palatul Cantacuzino a devernit Muzeul Memorial "George Enescu" dedicat marelui compozitor roman. Muzeul expune documente si obiecte personale ale muzicianului.
Aici se afla, alaturi de
vioara pe care Enescu a primit-o cadou la varsta de 4 ani, partituri ale operelor sale, diplome si medalii ce i-au fost conferite, printre care si cea a Legiunii Franceze de Onoare.

 

Muzeul Militar National(Str. Mircea Vulcanescu , Nr. 125-127): Fondat la 18 decembrie 1923, Muzeul Militar National a devenit unul dintre cele mai importante institutii muzeale ale României. Inca din anul 1865, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, apar primele initiative de infiintare a unui muzeu militar, prin depozitarea la Arsenalul Armatei din Bucuresti a drapelelor, uniformelor si armelor iesite din dotare. In acest lacas, in 1893 se creaza Muzeul Artileriei, care devine in 1914 sectie a Muzeului National de Antichitati.
Patrimoniul
Muzeului Militar National cuprinde peste 1300000 repere, structurate in 42 de colectii. Cele mai importante sunt: uniforme romanesti si straine, arme albe si de foc, ordine si medalii, drapele si stindarde, aviatie si marina, geniu si transmisiuni, calesti si accesorii de calarie, fototeca si fond documentar.

 

Muzeul National de Arta al Romaniei(Sector 3, Calea Victoriei nr. 49-51):cuprinde peste 70.000 de piese expuse in sectia de arta romaneasca(feudala, moderna si contemporana) si in sectia de arta universala(europeana si orientala). Printre numerosii artisti ale caror opera se afla aici, amintim: C. Brancusi, Monet, Stefan Luchian, N. Tonitza, D. Paciurea etc.

 

marți, 3 mai 2011

Merită văzut în Braşov – Aer Liber.


Braşovul îşi are farmecul lui chiar şi în aer liber. Odată ajuns aici nu ai voie să ratezi următoarele obiective:
·        Parcul Aventura – după cum ne spune şi numele, acesta este un parc de aventuri în aer liber special amenajat pentru amatorii de senzaţii extreme. Diverse activităţi sportive şi aventuri sunt puse la dispoziţia întregii familii în cadrul a opt trasee de dificultăţi diferite. Este situat imediat după intrarea în Braşov din direcţia Bucureşti în cartierul Noua, langa zona lacului Noua.
·        Parcul Nicolae Titulescu – este parcul central al oraşului Braşov, situat între Bulevardul Eroilor şi strada Nicolae Iorga. Cel mai mare din oraş, este prevăzut cu locuri de joacă pentru copii şi spaţii amenajate pentru jucătorii de şah. Săptămânal, în weekend-uri, au loc târguri de prezentare ale unor produse tradiţionale, antichităţi şi artă.
·        Parcul Sportiv Braşov – fostul parc Tractorul a fost reamenajat recent şi a primit numele de Parcul Sportiv Braşov. Cei care vor să-l viziteze vor avea parte de fitness în aer liber, piste pentru role, terenuri de baschet şi fotbal sau patinoar pe timpul iernii. Unul dintre cele mai frumoase parcuri din Braşov, Parcul Sportiv este situat pe str. Turnului, în cartierul Tractorul.
·        Parcul Trandafirilor – situat în cartierul Răcădău, pe Bulevardul Muncii este una din cele mai primitoare şi mai frumoase zone din Braşov, după cum spun unii braşoveni, poate chiar prea civilizat. Parcul este destul de controversat dat fiind faptul că interiorul acestui regăsim o statuie a premierului israelian Itzik Rabin şi o stea a lui David din trandafiri.
·             Parcul Gheorghe Dima – localizat pe str. Mitropolit Andrei Şaguna.
·          Parcul Livada Poştei – destinat special copiilor, acest parc conţine şi cunoscuta Cetatea Bârsei, un castel de lemn special conceput pentru jocurile copiilor.
·             Parcul Eroilor 1989 – localizat pe B-dul Eroilor.
·      Piaţa Sfatului – considerată un simbol al oraşului Braşov este situată în partea veche a Braşovului şi a reprezentat de-a lungul mai multor secole un celebru centru comercial, social şi cultural al acestui oraş. În centrul ei se află Casa Sfatului, construită în anul 1420, care, începând cu 1950, adăposteşte Muzeul Judeţean de Istorie.
·             Poiana Braşov – una din cele mai populare zone de ski din ţară este situată la 12 km de Braşov.
·         Muntele Tâmpa – aparţine de Masivul Postăvaru din Carpaţii Orientali, localizat în sudul Carpaţilor Orientali. Are o înalţime de 960 m şi este uşor de accesat atât pe jos cât şi cu maşina. 


luni, 2 mai 2011

Merita vazut in... BRASOV- Distractie de noapte!

 Brasovul este orasul care gazduieste una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Europa, cu partii de schi, pensiuni turistice, aer proaspat, destinatie perfecta pentru distractie, voie buna, vacante in familie dar si adevarate petreceri nocturne.
Iata cateva dintre cele mai potrivite locatii demne sa gazduiasca acest gen de petreceri:

Club Kasho(b-dul Garii, nr.6) Deschis pe 12 decembrie 2008, clubul dispune de patru zone si patru baruri diferite: sala prinipala, un lounge, o zona V.I.P si o zona privata. Amplasat la etajul al doilea al centrului comercial My place, clubul are un design deosebit, bazat pe elemente metalice, piele, oglinzi, catifea, oferind clientilor cele mai tari petreceri.

Glamour Lounge(b-dul Mihail Kogalniceanu, nr.3) Un nou concept despre ceea ce inseamna viata de noapte, cu un design inedit si o atmosfera rupta parca de realitate, imbinand stilul clasic cu cel minimalist. Mai mult, clubul organizeaza periodic petreceri tematice cu invitati speciali, menite sa satisfaca dorintele celor mai extravaganti clienti.

Club Bamboo(str.Molidului, nr.43A) Situat la poalele muntelui Tampa, la cinci minute distanta de centrul orasului, clubul Bamboo este unul dintre cele mai exclusiviste locatii ale Brasovului. Cu o capacitate de 3000 de locuri si un design ce imprumuta elemente din arhitectura chineza, clubul pune la dispozitie servicii de calitate, show-uri impresionante intr-o atmosfera cosmopolita si captivanta.

Cubul Blue Sensation(str.Uranus, nr.1) Situat in fosta locatie a cinematografului Cosmos, Blue Sensation este cel mai recent deschis club din oras. Muzica buna, bauturi fine si o atmosferra incinsa de cele mai frumoase animatoare, asta gasiti in una dintre cele mai frumoase locatii de noapte din Brasov.

Cocoon Club(Complex Cetate Brasov) Situat sus, pe Cetatea Brasovului, Cocoon este singurul club  After Hours din oras, destinatie perfecta pentru cei care adora sa se distreze pana la primele ore ale diminetii. Secretul sta insa in muzica, intotdeauna in pas cu noile tendinte, oferita de dj precum Livio, Pagal, Internullo sau Optik.
Acestea sunt cateva dintre cluburile cele mai renumite cu care Brasovul se mandreste si datorita carora orasul ocupa un loc pe podium in ceea ce priveste viata de noapte. Pe langa acestea amintim si Club Fabreek, Club Xen, Angel’s Club si multe alte locatii de zi sau de noapte, capibile sa satisfaca o gama variata de clienti.